luni, 2 august 2010

In plata domnului...

O initiativa demna de lauda este campania informationala ASUR.


Mai multe detalii:
Asociatia Secular-Umanista din Romania: Nu-ţi lăsa banii în plata domnului!: "În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor. În România, în ultimii 15 ani, s-a inaugurat ..."

De ce salut initiativa aceasta ca pe-o oaza de verdeata?

Majoritatea romanilor sunt dezinformati sistematic (si multi aleg sa fie dezinformati..) prin diverse mijloace, iar dintre putinii ziaristi "liberi" care incearca chiar sa informeze lumea, multi se lovesc de propriile limitari si tabuuri. Tocmai de asta, sper eu ca aceasta campanie sa prinda, sper ca acesti oameni sa ridice voalul ce le intuneca vederea. Poate ca asa multi vor realiza cate ceva din ce se intampla in jurul lor. Daca nu acum poate cand, peste un an se va reface afisul cu informatia proaspata si vom vedea spitalele si scolile reduse cu inca jumatate, iar bisericile inflorind.

Ironia e ca, atunci cand medicii nu au tot ce trebuie, nu au nici macar ambulanta la timp, oamenii tot la Dumnezeu se roaga, in loc sa faca ceva (altceva, ca evident ca pana acum n-au facut bine, se vede rezultatul).Si evident tot la biserica cotizeaza, sa se ocupe Dumnezeu de probleme astea (evident ca de-a lungul istoriei El s-a ocupat atat de bine, ca este cel mai in masura..), ca oricum stie El mai bine. (in ignoranta lor nu-i intereseaza de fapt Dumnezeu, decat asa, superficial, cat sa-si apere fundul de focurile iadului ...totul e un pariu ieftin si ei nu-si permit sa piarda, preotii i-au "educat" astfel, le-au dat griji inchipuite, filme horror si apoi le-au dat cheia spre .. linistea interioara ce-ar pune capat chiar acelor griji cu un simplu clinchet de argint si-o rugaciune -la cei grabiti se acepta si doar cateva zornaieli mai consistente)
Pana la urma nu-i nimic rau in asta - spun ei. (Ignoranta poate sa devina chiar un scop in sine la unii, nu mai este demult o scuza.)

Zicala cum iti asterni, asa dormi se aplica astfel dupa cum urmeaza: Ei cotizeaza mereu bisericii, tot mai mult (au grija sa nu cumva sa jigneasca "trimisii domnului", sa fie oamenii multumiti...sa fie biserica cat mai mare) sperand sa le fie bine macar dupa ce mor . Da, e cu spaga si la Dumnezeu, ca doar noi suntem romani si percepem si divinitatea pe baza realitatilor din jur, si aici facem prezenta, dam bani si gata.

Superficialitatea noastra duce pana la ignorarea cartii "sfinte" pe care majoritatea nu a citit-o, ce sa mai vorbim de trasformarile prin care cartea a trecut... Nu-i bai, nu-i nimic rau in asta... in lipsa oricarei informari (se pare ca, trist dar adevarat, dezinformarea este voita) nu le ramane decat sa se increada orbeste in ..."trimisul" Domnului, ca doar stie el mai bine... (jucam leapsa, numai pe noi sa nu pice magareata sa trebuiasca, cumva, sa ne trezim din amorteala si ignoranta -am mai vorbit despre lipsa asumarii responsabilitatii la romani) Preotul ne zice cu cine sa votam, ne zice cum sa ne iubim, cum sa mancam, cand sa muncim si cat de des sa revenim pentru noi indicatii.
E mai simplu asa. Asa nu gresim niciodata, nu avem dubii ca am fi putut face o alegere mai ispirata.


 Apoi preotul o da in tribalisme jalnice, caci si-a facut publicul sa inghita orice, astfel il ameninta ca nu a facut totul cum trebuia, poate trebuiau mai multi bani, poate ca daca ne facem Catedrala Mantuirii Neamului s-o mantui si neamul asta...ca uite ce conducere ne-a dat Domnul, uite cum ne-a lasat prada saraciei, cum copii merg kilometri pana la scoala si dispensarul medical s-a desfiintat demult. Bine ca "Dumnezeu" a avut grija sa nu-i lipseasca lui lacasul de cult... sau stai, tu ai votat, tu ai dat bani pentru cladirea aceea... ups.

Tu decizi pentru copilul tau sau lasi totul ... "in plata domnului" ? Ironia vine din constatarea ca, in plata domnului, se pare ca, copilul va ramane fara scoala, dispensar si spital, "domnul" (evident nu ma refer la o creatura extraterestra aici, ci la sensul concret pe mainile cui te-ai incredintat tu de fapt) avand grija doar de propriile lacase de cult... 

O sa concluzionez si eu ca si alti colegi de suferinta, cu datele exacte pe care le aflam din aceasta campanie. Poate se mai desteapta careva.
In Romania, in ultimii 15 ani, s-a inaugurat cite o biserica noua la fiecare doua zile; nota de plata fiind achitata, intr-o masura semnificativa, de bugetul de stat sau de catre bugetele locale. In Romania, in aceeasi perioada, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educatiei, s-au desfiintat peste 21.000 de unitati de invatamint, echivalent cu disparitia a patru scoli in fiecare zi a fiecarui an! 

Click Here to Read More..