sâmbătă, 11 aprilie 2009

Paştele mă-sii!

M-am săturat de prostia romănească, de tradiţii dăunătoare sănătaţii la care însă nu se renunţă veci.
(Nu vorbesc aici de sarmale şi altele dăunătoare sănătaţii în mod direct - că spitalele se umplu ochi de Paşte. Nici de obiceiul tâmp de a mânca toate ouale ce le spargi/ ţi se sparg (depinde de regiune) când ciocneşti de mai multe ori pe zi cu toate rudele. Ficatul oricum nu doare niciodată, el doar se fibrozează..aşa că mai băgăm şi nişte maioneză şi nişte drob... că suntem lihniţi şi poftiţi din post...)

Da' PASTELE MĂ-SII m-am săturat de bătutul covoarelor! Adică de sunetul covoarelor bătute şi de praful aferent. Nu am mai auzit la vreo naţie mai de soi de aşa ceva.

Pe lângă poluarea fonică (Lucian s-a trezit ieri de 10 ori speriat că în drum spre parc am tot trecut pe lângă bătătoare) ăştia de le bat nu judecă. S-or fi descărcând nervos, o fi ceva ce nu înţeleg, că de curate nu vor fi curate veci. E ca şi cum eu în loc sa-mi spăl hainele le-aş scutura, aerisi şi apoi le-aş peria frumuşel cu oţet.
În schimb vor risca şi ei, dar mai ales copii mici - aduşi acolo să le ţină rândul, să le admire foţa şi să le dea la mână oţetul - nişte astm bronşic alergic sau alte afecţiuni. Banii daţi ulterior la medic vor depăşi banii daţi la o spălătorie ecologică (dacă nu e eco problema nu e 100% rezolvată, copii putând face alergii diverse la chimicalele respective) unde într-adevar ar ieşi şi curate...

Şi mă mai enervează ceva, ce nu ţine de tradiţie, deşi şi prostia se perpetuează şi se înmulţeşte...

Pre-marele oraşului Suceava a deviat circulaţia din centru cauzând probleme de supraaglomerare în trafic, acum în preajma sărbătorilor când oricum nervii şoferilor sunt întinşi la maxim de febra cumpărăturilor în criză (numai claxoanele lor lipseau din zgomotul de fond al oraşului)...Până acum nimic deosebit, lucru normal pentru "edili" . Buuun. Apoi, a făcut nu ştiu ce coşmelie în centru pentru Paşte în aer liber. Buuun. Tot aşa, nimic deosebit.

Ei, se pare că păsările, libere la exprimare şi-au spus părerea despre coşmelia primarului.

(Nu ştiu dacă ştiti, dragi cititori, dar Suceava a avut şi are probleme cu puzderia de ciori de se învârt prin oraş ca eriniile. Şi în trecut primarul a tot încercat să scape oraşul de aceste păsări, dar fără succes.

Între timp, în ultimii ani, au tot început să se adune şi la Suceava ca în alte oraşe mai de soi, porumbeii. Din ăia de casă de devin repede prietenoşi şi fac deliciul copiilor şi alinarea bătrânilor din parc)


Cum văzuse primarul din experienţe anterioare că nu are ce face ciorilor, s-a gândit ca anul ăsta sa-şi pună mintea cu săracii porumbei, declaraţi vinovaţi de găinaţuri şi pedepsiţi aspru. Astfel a decis să însărcineze poliţistii comunitari cu prigonirea porumbeilor din centru, până când aceştia se vor dezobişnui de a mai zbura pe acolo.



Până i-o veni primarului minţile la cap, ofer azil porumbeilor. :)

Precizare: Când vorbesc de ciori şi porumbei mă refer tot timpul strict doar la păsările respective!

Click Here to Read More..

vineri, 10 aprilie 2009

Pizza rapida şi extraordinar de bună!

Ei bine, există şi reţete foarte bune, rapide şi uşor de pregătit. Pe bune, nu doar ca în reclame din alea prin reviste în care se laudă unele ce rapide sunt ele în bucătărie şi când colo mie în loc de 7 minute îmi ia o veşnicie...

Eu în bucătărie am un minim de experienţă. Dar până şi soţul se gândea că, la nevoie s-ar descurca şi el să facă reţeta asta!

Ce să mai întindem discuţia, pun poza şi după aia dacă vă interesează o să citiţi şi descrierea.

pizza rapida 8 minute la tigaie
Daţi click s-o adulmecaţi mai bine ;P

Reţeta de pizza la tigaie în doar 8 minute am găsit-o pe blogul unei bucătărese celebre - Laura Adamache. Şi da, se coace una în 8 minute. Proporţiile sunt pentru 5 pizza a aprox. 330 gr (aşa mi-au ieşit mie cu un topping bogat). În total toată treaba ce-o aveţi de făcut în bucătărie durează o oră. Însă trebuie să o lăsaţi să cresca două ore (timp în care vă găsiţi voi ceva de lucru).

Autoarea reţetei a stat ceva în Italia şi reţeta e de acolo, o mai fac italiencele vara când n-au chef să mai încingă cuptorul. Şi gustul e buuun-bun. Ca de la mama lui de-acasă!

Eu am folosit ulei de măsline la aluat şi am pus peste sosul de roşii oregano ca să semene la gust cu cea din restaurant. Şi se pare că, cu tot cu kaiser, speck italian, suc de roşii italian, brânză de burduf, caşcaval, măsline şi restul ingredientelor am ajuns la fabuloasa sumă de 12 RON pentru 5 pizza medii- o tură(am cumparat totul la gramaj mic si am avut de doua ture, adica de 10 pizza şi mi-au mai şi rămas unele) Reţetă binevenită şi în criză!

ingredientele mele de la topping:

Şi chit că nu am avut blat de lemn şi am folosit puţin sucitorul înainte să întind cu mâna (nu m-am priceput altfel) pizza mea a fost bună şi a doua zi!

Este extraordinar aluatul ăsta pentru că e primul meu aluat şi a ieşit ca-n pozele Laurei. Pentru că merge şi de nişte turtiţe, şi pentru că doar se amestecă ingredientele apoi eu doar am mestecat-o între degete 5 minute cât am citit nişte articole. Şi mai ales pentru că acum de când îi gătesc lui Lucian meniul diversificat şi trebuie să-l urmăresc tot mai atent, nu am timp să gătesc ceva ce-mi cere mult timp. Nici nu speram să fac aşa repede pizza cu aluat!

Click Here to Read More..