joi, 17 aprilie 2008

Propaganda

Si uite ca nu numai politicienii si firmele private vor sa se faca cunoscute prin bannere publicitare atarnate de-a lungul bulevardului.

Mai nou, la Suceava se pare ca popii spera sa propavaduiasca folosind astfel de metode. Citatul ales nu este insa unul menit atragerii adeptilor ci e in ton cu calea aleasa de noua conducere BOR. ( Dumnezeu e ala care pedepseste pe toata lumea pentru aproape orice)

Eclesiastul propaganda

Afisul e acolo de cateva luni si e distractiv intotdeauna sa urmaresti pe cineva cum il citeste pentru prima data. Majoritatea citesc degajati prima parte si raman gura-casca la deznodamant.

Pentru cei ce nu au inteles din poza, textul spune asa:

"Bucura-te, tinere, in tineretea ta, fii cu inima vesela cat esti tanar, umbla pe caile alese de inima ta si placute ochilor tai; dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata. Eclesiastul 11:9 "

Pacat ca n-am banii episcopiei ca mai e un loc liber imediat dupa afisul asta si m-ar fi mancat sa bag un citat mai distractiv, eventual ceva din hedonisti. Asa, de liberu' arbitru si ca sa le dau o alternativa pe aceeasi tema tinerilor sa vedem ce aleg :)

9 comments:

Anonim spunea...

Ei hai ca nu-i o nenorocire.
E un mijloc de informare ce exprima un adevar.
E drept ca noi infectati de spoturi publicitare in care suntem furati pe fata, sau in care sunt prezentate tot felul de mizerii si le luam de bune,... ne simtim deranjati cand apare si cate un adevar pe un afis de acest gen.
Nu stiu de ce oare nu ne deranjeaza sau nu ne miram cand aruncam o privire pe panouri unde se prezinta chestii gen "absorbante, tigari, femei mai mult goale"...
Sa fim seriosi.
Nu vad nimic absurd.E cat se poate de adevarat.Dumnezeu nu e un CALAU.Iti ofera o alternativa a binelui si una a raului.Tu ai libertatea de a alege.
Apoi te informeaza si de consecinte.Bagi mana in priza te curentezi, nu pui mana nu patesti nimic.
Aici se refera la o viata libertina in care nu tii cont de nici un principiu.
Au intrebat Americanii dupa incidentul cu turnurile daramate..."unde a fost Dumnezeu in acele clipe",...raspunsul a fost pe cat de simplu pe atat de adevarat..."unde l-ati trimis voi"...adica exclus din viata lor, dat afara din scoli, din viata lor de peste tot...si Dumnezeu a plecat generos respectandu-le libertatea, insa consecintele ei le trag.
Cam asta vrea sa zica acel mesaj si nu vad nimic rau in el.

BlindGirl spunea...

@anonim:
Pai ochii sunt oglinda sufletului si in inima noastra e o licarire de dumnezeire. Cand alegem din suflet, cand urmam calea inimii eu zic ca nu facem nimic gresit, caci gandim cu acea parte ce ne aduce mai aproape de Dumnezeu; drumul ales e cel corect caci, din inima venind, el nu poate fi influentat de vreo "gandire diabolica", de invidii, rautati si alte "tentatii" ale lumii asteia moderne ce ne omoara ca pe americani :))

Deci poate prin "judeca" Dumnezeu vrea sa zica altceva, adica atunci cand om ajunge la el sa ne rasplateasca pentru aceste lucruri, aceste alegeri din inima.

Nu stiu limba de origine, si sensurile cuvantului original. Acum termenul "judecata" e atribuit unui lucru rau, caci daca esti chemat la judecata la judecatorie nu e de bine. Nu te cheama nimeni acolo sa te felicite sau sa te fericeasca. Insa la "Judecata de Apoi" din cate stiu intra toate sufletele si cele dreptcredincioase primesc viata vesnica. Nu e un lucru rau sa ajungi la judecata aia. Ba poate fi un motiv de bucurie.)

Dar asa cum suna citatul acolo nu suna bine. Si mi se pare o prostie sa pui citate din carti sfinte scoase din context pe strazi. Nimeni nu are timp sa le digere asa cum trebuie in trafic (daca se mai sperie careva de final vazandu-l prin prisma noului sens al cuvantului "judecata" poate face accident).

Credinta cu de-a sila si cu amenintari nu se face si totusi asta e noua cale BOR.(din pacate pentru ei) Eu inteleg insa Cuvantul Sfant fara ajutorul unor terti, caci il citesc si il inteleg cu inima si il regasesc in natura.

Anonim spunea...

Pentru anonim: eu vad ceva rau in afisul ala: "SA NU FACETI NIMIC DIN CE ZICEM NOI CA NU E BINE". Sincer m-am cam saturat sa vad peste tot doar biserica; am incredere in faptul ca stiu sa ma conduc singur si stiu ce e bine si ce e rau fara sa ma traga cineva de maneca si sa ma ameninte cu o sperietoare. Presupun ca stii treaba cu fa ce zice popa nu ce face. Afla ca am vazut atat de multe lucruri facute de popi incat m-am scarbit de BOR. Nu mai vreau sa aud de ei si daca ar disparea maine as fi primul care ar ridica cupa de sampanie. A ajuns o plaga a societatii, preocupata sa domine, sa adune averi si mai nou sa faca politica. Nu vad rostul bisericii in a avea averi, firme, masini exotice, sa faca politica, etc etc.
Nu mai vreau sa aud de biserica si prin afise de genul ala ma indeparteaza si mai mult de ei ca si pe multi altii.

Anonim spunea...

Daca treci cu masina pe acolo si te apuci sa citesti bannerul, uiti de trafic si te trezesti direct intr-un bloc... Sa vezi dupa "alternative".

Anonim spunea...

Esti sigura ca este al Bisericii Ortodoxe? Intreb doar pentru ca mi se pare extrem de ciudat. De obicei sectele sau alte "formatiuni religioase" apeleaza la publicitatea asta.

BlindGirl spunea...

Da, se stie ca foarte multi din diverse secte folosesc versete din Biblie ca sa atraga lumea. Dar intotdeauna scriu de la ce secta sunt. Tocmai ca sa-si faca publicitate lor si nu altor secte. Sa evite confuzia. Aici nu scrie nimic... si citatul e ochit sa mearga cu noua politica BOR...

miclowan spunea...

in momente din astea ma bucur ca am renuntat la intermedierea institutiei in cauza, mi/am pierdut orice urma de respect pentru preoti, desi poate exista si cazuri izolate, dar nu am timp chef sa/i caut

Anonim spunea...

Intr-adevar, pare o indoctrinare.

Anonim spunea...

pai bannerul ala pun pariu ca nu e platit de BOR. cine se mai baga?