marți, 15 iunie 2010

22 Idei gresite si acceptate de toata lumea ca fiind corecte

1. Napoleon nu era scund. Se crede asta datorita diferentei intre unitatile de masura frantuzesti si englezesti. Inaltimea sa, desi nu deosebita, depasea inaltimea medie a francezilor din vremea aceea, fiind de aproape 1m 69 cm.

2.Luptatorii vikingi nu purtau coifuri cu coarne. Astea erau de fapt folosite doar in cadrul ritualurilor celtice. Ganditi-va in lupta ce dificil le-ar fi fost.


3. Marele zid chinezesc nu e singura constructie omeneasca vizibila de pe luna. De fapt nimic construit de om nu e vizibil de acolo.


4. Cristofor Columb n-a vrut sa demonstreze ca pamantul era rotund. Acest lucru era deja cunoscut navigatorilor din vremea lui.

5. Cutia neagra folosita sa determine cauza prabusirii avioanelor nu e neagra, ci portocalie, ca sa pota fi localizata mai usor la locul acidentului.

6. Meteoritii nu ard cand aterizeaza pe pamant,e posibil chiar sa ajunga inghetati.





7. Hitler n-a fost ateu.  Din contra, ateii erau vanati atunci. 
“We were convinced that the people needs and requires this faith. We have therefore undertaken the fight against the atheistic movement, and that not merely with a few theoretical declarations: we have stamped it out.”– Adolf Hitler, Berlin, 1933 
E simplu de inteles de ce era crestin, caci morala crestina nu "te invata" sa faci bine, poti fi bun si fara a fi crestin. Insa "morala" aceasta iti gaseste scuze pentru cele mai oribile dintre fapte si este intotdeauna indragita de cei intoleranti. (vezi inchizitia, cruciadele si tot ce s-a facut in numele religiei... )

 8. Oamenii nu isi folosesc doar 10% din creier.

 9. Parul si unghiile nu cresc dupa moarte.

 10. Rasul in cap nu face parul mai negru, nu-l indeseste si nici nu intareste firul de par.

 11. Ramele nu se multiplica daca le taiem noi in jumate, una din parti va muri de foame.

 12. Calculatorul nu strica vederea. Folosindu-l pentru o perioada mare de timp face ca ochiul sa oboseasca.

 13. Teoria evolutiei nu afirma ca oamenii s-ar trage din maimute. Ci doar ca acum 7 milioane de ani in urma, am fi avut un stramos comun cu acestea, evolutia fiind evident diferita la noi si la maimute. (daca unora nu lise pare asa evident sa se uite mai atent cu cine se aduna)

 14. In stiinta, cuvantul "teorie" nu indica indoiala. Din contra, denota un set de principii bine definite care ne ajuta sa intelegem un anumit fenomen/stare si sa il recunoastem/aplicam ulterior (in cadrul teoriei evolutiei se pot prezice ocurente viitoare).

Apa din oceane/lacuri nu e albastra datorita reflexiei cerului. Cand moleculele de apa intalnesc lumina ele absorb mai usor nuantele de rosu decat cele de albastru. Efectul este mic,astfel devine evident doar cand apa este mai adanca.


 15. Credinta cum ca nu exista gravitatie in spatiu este gresita. Gravitatie este in tot universul, desi in unele locuri este mai greu de masurat, avand valori foarte mici.

 16. Biblia nu spune ca fructul mancat de Adam si Eva ar fi fost un mar. Spune doar "fructul copacului".

 17. Biblia nu afirma ca Maria-Magdalena era o prostituata.

 18. Cuvantul "Allah" nu se refera la un zeu musulman, este de fapt denumirea araba pt "Dumnezeu"/ aka "God" in engleza, dieu in franceza. Crestinii si evreii vorbitori de limba araba se refera la dumnezeul lor tot folosind cuvantul "Allah".

 19. Gutenberg n-a inventat tiparnita, in China se descoperise cu secole in urma.

  20. Edison n-a inventat becul.



 21. Ford n-a inventat automobilul. A gasit doar o metoda de manufacturare care l-a facut accesibil ca pret.

 22. Frankenstein n-a fost un monstru. Victor Frankenstein a creat "monstrul" care monstru era chiar prietenos, dar a devenit feroce incercand sa se apere de oameni.

 Multe idei gresite nu le-am preluat in articolul meu iar la altele n-am dat explicatiile de acolo tocmai ca sa va stimulez sa mergeti la sursa articolului meu  sau sa cautati pe wikipedia

3 comments:

BlindGirl spunea...

Se pare ca am uitat-o pe cea mai misto... soarecii nu mananca branza.

O mare parte a soarecilor sunt chiar intoleranti la lactoza. Soarecii consuma de obicei cereale (de aia ii cunoastem din granarul bunicii)

Robotu' de serviciu spunea...

Oai in text mai sunt strecurate cateva "mituri":

7. Nu toate cruciadele au fost motivate religios. Desi religia a facut parte din acestea, motivele economice si de expansiune teritoriala au primat.

13. Teoria evolutiei nu afirma ca "in urma cu 7 milione...". Teoria este mult mai complexa, se aplica tuturor fiintelor vii, iar ceea ce spui acolo este doar unul din lucrurile propuse de aceasta teorie.

18. Zeul musulman este diferit de cel crestin. Chiar daca numele lor este unul generic, modul in care sunt definiti de cartile sfinte (Coran, respectiv Biblie) este diferit, de unde rezulta ca sunt zei diferiti. Numele este generic, tot asa cu exista "Dumnezeu" (numele zeului crestin asa cum este folosit) si "dumnezeu" (un zeu de tip abrahamic - cum este Allah, Dzeu, Yehova, etc.).

BlindGirl spunea...

7.Voiam sa zic ca motivatia religioasa "innobila" lupta, facea oamenii sa creada ca sunt de parte binelui si astfel puteau omora raul fara sa li se incarce constiinta. Asta face si Biblia in cateva randuri. Asta face si Hitler. Practic masele erau mult mai usor de manipulat folosind religia decat folosind orice altceva. Caci cine indraznea sa se opuna voii domnului si credintei? Blasfemie!!!

Tipul asta de motivatie "for a higher purpose" e mai bun decat motivarea pe foarte multi bani.(mercenarii)
Intr-o cu totul alta maniera se poate observa si azi sub forma voluntariatului, desi aici efectele puternic negative dispar.

Motivele reale ale izbucnirii razboaielor sunt de obicei minore, unele chiar ridicule si oamenii trebuie sa fie "incurajati" sa lupte cumva, prin oferirea unui tel deosebit, inaltator. Altfel cum ai omora oameni cu sange rece si n-ai dezerta stand acolo ca carne de tun...Imagineaza-ti ca Bush ar fi spus soldatilor sa omoare pt niste petrol (nu stiu eu exact cauzele, exemplul e nitel fortat, insa sigur nu se baga daca nu avea ceva de castigat) sau cum se spuneau taranilor fara pamant sa lupte pentru ca capeteniile armate sa capete pamant, altii sa castige teritorii, deschidere la mare (sa nu credeti ca asta insemna bilete la plaja pt tot poporul), etc.


13. Stiu, doar ca se pare ca unii nu prea inteleg cum adica, de cand si cum, si am zis ca daca zic o cifra indepartata or sa priceapa cum in atata amar de ani s-a ajuns la o anumita evolutie. Pana la urma majoritatea romanilor cred ca toate speciile au fost facute in cateva zile, de asta le e greu sa-si imagineze evolutia, nu se gandesc la o perioada indelunga de timp. Poate tocmai de asta asteapta sa vada cum evolueaza o maimuta in om...

18 exact asta ziceam si eu: "Cuvantul "Allah" nu se refera la un zeu musulman, este de fapt denumirea araba pt "Dumnezeu"/ aka "God" in engleza, dieu in franceza"...e la fel de generica ca si God, Dieu, etc... asa se zice pe limba lor. Allah inseamna Dumnezeu. La care dumnezeu se refera vezi din discutia mai aprofundata cu persoana care foloseste termenul. Stau acum si ma gandesc la bancurile copilariei cu Brancovenii care n-au vrut sa-si schimbe religia... uite ce-au patit ca n-au avut un traducator bun :) poate ca pasa l-o intrebat daca crede in "Allah" si el o fi zis nu, asta crezand ca ii ateu :)) (joke, cu siguranta ca stiau diferentele dintre dumnezei, cartile sfinte, etc)