miercuri, 30 iunie 2010

Suceava, religia, bataia Domnului si-a sortii si alte previziuni...

In Suceava aproape s-a terminat Catedrala Ordodoxa si, culmea, acu' cateva zile au plimbat moastele Sf Ioan cel Nou intr-o procesiune ampla, prin tot orasul.

 sursa: Adevarul 

Unii s-au imbolnavit si unul a murit acolo la moaste, dar crestinii nu au comentat nimic.
Dupa "modul lor de gandire" ar fi fost foarte simplu de dedus ca Dumnezeu s-a saturat sa vada popi si biserici noi una-intr-alta cand de fapt tot poporul e deja crestinat, nu mai au cui propovadui crestinismul.(Pot doar sa sprijine ateismul datorita atitudinii lor ce mai degraba te face sa parasesti asemenea specimene si pe Dumnezeul care are astfel de trimisi si case de aur cand in alte locuri, copiii mor de foame)

Puteau pricepe ca a venit vremea sa lasam popii in pace si sa ne vedem de semenii nostri care au mai mare nevoie de ajutor decat popa ala gras si plin de aur de pe spinarea alor mai saraci. Poate si ca e timpul sa actionam, sa facem ceva bun, ca de ascultat slujbe am ascultat, le stim toti pe de rost. Hai sa implinim voia domnului prin fapte, nu vorbe.

Dar nu, nu le este permis sa judece inafara cuvintelor popilor si inca mai stau in starea aia in care daca nu da ordin la facut cruce popa, nici cruce nu fac, sa nu greseasca sa-l supere pe Domnul preairascibil. Probabil de aceea cand eram insarcinata dintre toti liceenii aia nimeni nu mi-a oferit locul, dar imediat ce au trecut pe langa biserica au trantit un noian de cruci. Ce sa le faci daca nu sunt in stare sa judece singuri si popa inca nu le-a spus explicit sa ofere locul in autobuz persoanelor care au mai mare nevoie.

Ei bine, intamplarea face ca in urma alaiului de moaste sa vina puhoiul, imediat dupa procesiunea in cauza. Si de atunci sa se tina toate lant, zi de zi. Evident ca crestinii iar nu se gandesc la nimic ca doar fara dezlegare de la popa nici sa deschida gura n-au voie pe asa un subiect ca-i blasfemie si pierd locul in multiubitul lor Rai. Desi daca ar fi sa ne luam dupa stereotipurile "de gandire" ale popilor  ar rezulta niste lucruri clare si nu prea favorabile iubitorilor de posesii pe lumea asta, auto-numitilor trimisi ai Domnului pe pamant.(ce ironie)

Cred ca judetul acesta impreuna cu Neamtul (si acolo acu' vreo luna plimbau niste moaste "vestite" a Sfantului Spiridon parca) isi disputa cea mai mare densitate de manastiri si biserici... Tot acestea sunt si judetele cele mai afectate de ploi, viituri si alte catastrofe in ultimii ani.


Felicitari lui Doru Halip ca a surprins asa bine furtuna de aseara in fotografia publicata azi in Gandul.

Asa ca daca e sa imi dau si eu cu presupusul si sa propavaduiesc, o sa va zic o chestie care s-ar putea sa fie chiar adevarata:

Pana nu va dispare orice crestin practicant (adica pana nu se va mai ruga nimeni), vor mai fi tot asa mari pagube facute de ape in aceste orase si in restul tarii.

De ce s-ar putea sa am dreptate? Atunci cand omul va fi mai preocupat in special sa obtina indiguiri bune si sa se stie in siguranta alaturi de familia lui pe pamant, cand va intelege ca el este direct responsabil pentru faptele lui si pentru viata copiilor lui si se vor zbate pentru a le asigura un trai decent in loc sa cotizeze totul popilor pentru o viata dupa moarte, luand si de la gura copiilor pentru "a dobandi toata familia ...viata vesnica"... tot atunci va fi si mai responsabil, nelasand nimic in voia domnului si nefacand nimic de mantuiala ca ... "o avea grija dumnezeu".

De ce am scris articolul asta? Pentru ca m-am saturat ca unii sa profite de altii spunandu-le tot timpul ca sunt pacatosi si sa sa se roage in biserica mai mult ( deci sa cotizeze mai mult), fraierindu-i... pentru ca am vazut azi la TV atatea batrane, femei simple, umile si cu mainile batucite de munca care se invinuiau prosteste ca Dumnezeu le pedepseste (probabil n-au donat inca tot avutul bisericii, au lasat si ceva legume si fructe pentru copil si acum puhoiele fac dreptate si le iau ce-au ascuns de popa... )

Pentru toti cei ce simt ca ceva e putred, pentru acele persoane a caror moralitate le spune ca e mai bine sa faca un bine decat sa stea sub poala popii si sa-i creasca burdihanul acestuia, o sa citez aici ceva ce cred ca o sa va inspire intr-atat incat sa incepeti sa judecati singuri, nu cu ajutorul asa-numitului "duhovnic" ce inca pune pe seama domnului catastrofele naturale ca metode de pedepsire si cere ofrande (singura diferenta intre niste triburi fara educatie si astia sunt ca astia cunosc valoarea banului si il prefera pe acesta in locul ofrandelor alimentare) si foloseste religia in scopul obtinerii de foloase proprii neavenite.

"Dacă fulgerele reprezintă mânia zeilor, atunci zeii au treabă în primul rând cu copacii."- Lao Tse (via TLP)
   Partea articolului in care folosesc gandirea stereotipa religioasa nu reflecta gandirea mea, ci le-o reflecta pe a celor care inca practica diferite culte, eu nefacand decat sa le arat ca pana si cu gandirea asta "mirifica" "judecata" lor tot se infunda. Da, vreau sa ajung la mintile spalate de preoti si sa le arat urmele detergentului ieftin. 

5 comments:

0Z spunea...

Acuma s-ar putea zice ca acesti localnici sunt botezati de Natura ...

Ideea cu digurile e buna, dar sincer nu am auzit-o mentionata niciodata in tara asta. Importanta era si apararea padurilor si a zonelor mlastinoase de langa orase. Mlastinile respective au un rol important de a reduce debitul apei, in schimb daca zonele, "suburbiile", sunt dezvoltate imobiliar de diversi smecherasi care isi fac vile si drumuri si mall-uri, atunci creste pericolul inundatiilor.

Credinta inseamna iresponsabilitate.

schmoo spunea...

De ”marea sarbatoare nationala a rugaciunii” preconizata a fi in prima duminica din octombrie, incepand de anul asta in veacul vecilor, (amin!) ai auzit? In acea duminica va trebui sa umplem bisericile la refuz ca sa aducem in cor (sub bagheta maestrilor preoti) multumiri lui Doamne-Doamne ca ne (mai) tolereaza pe acest pamant asa pacatosi cum suntem. Si sa asteptam in liniste apocalipsa.
Mno, aici in Neamt avem si biserici si inundatii, dar aia din Botosani, Galati si din Bacau cu ce au gresit? Ca ei au doar inundatii :P

Iris spunea...

@schmoo: Neamtul e mai batut de soarta. Botosaniul, Galatiul si Bacaul au inundatii, dar voi pe deasupra mai aveti si o gramada de biserici...

BlindGirl spunea...

Sa stii ca sunt destule manastiri si biserici si in Botosani (in Bacau este ditai catedrala daca nu ma insel), as spune ca oricum prea multe.
Mai ales gandindu-ma la dreptul garantat la educatie al copiilor si la faptul ca in zeci de localitati ei sunt nevoiti sa mearga cativa kilometri buni zilnic pana la scoala, fiindca in satele de langa si in satul lor aceasta s-a desfiintat, profesorii au fost dati afara (nu erau bani pentru educatie, la fel cum nu mai erau bani nici pentru sanatate, dispensarul nu mai e de mult. Evident ca statul angajeaza insa si acum pe criza, popi pe banda rulanta. Acolo nu-s inghetate posturile, pentru fabricantii de iluzii si voturi este intodeauna de unde. Oricat de mult ar cere).

Evident ca in fiecare sat dintre cele despre care vorbesc mai sus exista cel putin o biserica...

E bine ca ne gandim la cei apropiati numai dupa ce mor sa le fie bine, nu sa fie sanatosi si educati ca sa traiasca bine. E interesant pentru ce ne zbatem, pentru ce donam bani de a gura copiior! Cum ne-au intors mintile popii de am uitat cee mai firesti prioritati.

Asta ma deranjeaza pe mine, faptul ca inca mai exista practic scavie. Doar ca scavii sunt "cumparati" cu iuzii, cu promisiuni fara acoperire. Apoi sunt indoctrinati intr-atat ca le e si frica sa judece pentru ei insisi.

Stiu ca demersul va fi unu titanic, caci nu am de gand sa determin oamenii sa-si schimbe religia - asta ar fi extrem de simplu (destule religii si practici dubioase si-au facut destui adepti in Romania, de la membri misa si martori a unor secte bizare...). Eu vreu doar sa ii determin sa gandeasca. Sa cerceteze singuri, sa nu ia de buna orice tampenie. Vreau sa isi foloseasca creierul, sa produca singuri rationamente. Si asa sa devina mai puternici, mai greu de manevrat si de prostit de popi sau de politicieni. Militez pentru drepturile tuturor!

SaseTzatze spunea...

Principiile, religia sunt limitari ale eului. Fiti liberi!