vineri, 9 ianuarie 2009

Despre alaptare

alaptare lactatieAlaptatul este primul drept al copilul dobandit la nastere. Si e foarte important de stiut ca majoritatea mamelor sunt facute pentru alaptat, asa cum majoritatea vacilor dau lapte... e o chestie specifica mamiferelor si cine zice ca nu are lapte, ca nu e consistent sau alte din astea de obicei nu a incercat cum trebuie, s-a lasat prada durerii de la inceput si fara a incerca vreun remediu a abandonat. Mai sunt si mame prost informate care au auzit zvonuri cum ca alaptatul strica sanii sau alte tampenii. Pentru ele si pentru alte viitoare mamici dezorientate ce cred ca daca poarta marimea 0 la sutien nu pot alapta, unicef a facut un documentar despre alaptat. (Din pacate am incercat sa-mi fac o copie dupa cd-ul din spital dar la un moment dat video se amesteca si nimic nu se mai intelege :(). O sa va scriu mai jos din experienta proprie, in care am aplicat si o serie din sfaturile date in filmul cu pricina.

Garmastan- de pus la rana

Daca dupa primul alaptat aveti rani (mai ales la mamicile cu cezariana, laptele vine mai greu si copilul infometat lupta... ; cand mi l-a adus pe Lucian prima data la san am jurat ca are dinti)va sfatuiesc sa nu lasati nicicum sa ajungeti la rani mai grave (caci nu veti mai putea alapta) ci sa va dati imediat cu GARMASTAN. La mine a facut minuni - pe langa vindecarea completa in doar cateva ore, puteti sa puneti copilul la san fara sa inlaturati crema. Sfarcurile devin rezistente si foarte elastice, rezistand pe viitor, inlaturand definitiv posibilitatea unor noi rani.

Sani pietrificati

Daca simtiti pieptul tare in unele zone, ca si cum ati avea mici noduli, incercati sa puneti copilul cat mai mult la san, pana cand goleste pieptul, iar zilele urmatoare urmatiti ca tot timpul la finalul suptului pieptul sa fie bine golit. Pentru a impiedica pietrificarea completa a sanilor, copilul este cel mai bun remediu. Celelalte solutii sunt temporare, pentru o ora-doua si pentru a va reduce din durere. Desi apa fierbinte desfunda canalele si face ca laptele sa vina mai cu forta la san, atunci cand aveti dureri mari se recomanda sa va scufundati intr-o baie fierbinte pentru a mai calma durerea. In baie veti putea sa stoarceti cateva picaturi cat sa ii usurati munca celui mic, iar acesta va reusi din nou sa traga si sa va elibereze repede. Problema odata aparuta, trebuie repede solutionata, caci daca sanii se pietrifica pot aparea complicatii precum mastita.

Igiena
Inainte se credea ca este necesara spalarea sanilor inainte si dupa fiecare altaptat. Igiena e una normala, dar, pentru a nu se usca si a nu crapa usor, se recomanda sa se unga mamelonul la sfarsitul alaptarii cu o picatura de lapte pentru hidratare. Stati cu sanii descoperiti de cate ori aveti ocazia, pentu o buna aerisire. Daca simtiti ca trebuie, intre alaptari puteti pune comprese cu apa rece pentru a desgongestiona pieptul.

Cum mai aflu ceva pe subiectele astea, completez articolul.
Urmatorul articol va fi despre stimularea lactatiei, tot asa, pe probate.