luni, 21 septembrie 2009

Toamna se sapa santuri

In Suceava se pare ca a devenit o traditie luatul apei calde pe 3 luni. Vara.
Banuiesc ca motivul ar fi pentru efectuarea unor lucrari de reparatie.
Lucrari care se incep dupa un plan minutios elaborat.

Mai exact timp de 2 luni se elaboreaza planul de reparatii a retelei si nu se efectueaza nici o sapatura in tot orasul.
In cea de-a 3a luna se da drumul la punerea planului in aplicare.

Astfel pornesc simultan sapatul in tot orasul- ca trebuie sa bage tare ca sa nu fie nevoiti sa prelungeasca perioada de lucru. Lucru care oricum se va intampla, lumea ramanand fara apa calda si incalzire si in centrul orasului pana intram bine in iarna si zapada devine o constanta, nu o simpla intamplare.
...Asta daca ar fi sa ne ghidam in previziunile noastre dupa intamplarile concrete din anii anteriori.

(Imi povestea un tatic anul trecut cum apartamentul era ghiata si il incalzea cum putea, luptandu-se in acelasi timp cu mucegaiul...conditii in care tocmai trebuia sa aduca noul nascut...)

Edililor nu o sa le pese ca sigur nu mai au incalzire in sistem centralizat, sistem ce a ramas in conditiile astea (cu incalzirea tarzie si cu apa calda luata cu lunile) doar pentru cei ce nu isi permit sa treaca la plata gazului separat la eon pentru ca sunt mereu restantieri, iar la asociatie ii mai pasuieste, nu le taie gazul in mijlocul iernii.

Tin minte ca atunci cand mi-am montat centrala, la debransare au venit cei de la Termica sa constate si-mi ziceau si ei ca nu mai au demult nici un coleg bransat... asta spune multe despre eficacitatea incalzirii in sistem centralizat la Suceava.. si despre sansele reale de modernizare in care nu mai cred nici angajatii.