joi, 24 ianuarie 2008

Varsta si experienta

Uneori in cap la mine sunt sinonime. Si asa ajung sa discut folosind apelativul "doamna profesoara" cu cineva de varsta mea. Pentru ca ea are o experienta de peste 10 ani intr-un domeniu unde eu n-am habar si incerc sa invat bazele. Ea mai si profeseaza pe domeniul ala... Si atunci,involuntar ii zic doamna profesoara. Nu stiu daca mi se trage din copilarie, din primele lectii de a respecta oamenii care fac ceva ce eu inca nu stiu face sau cine stie din ce explicatii de-ale mamei. Insa uneori ma oftic ca nu ma pot abtine si in loc sa inspire recunostinta, cei din jurul meu se simt stanjeniti, batrani si nu prea inteleg unde bat.

Ultima data am patit-o cu profesoara de dans. Eu si barbata'miu, 2 rockeri incurabili ce nu stiam ce-i ala dans decat de la tv. Ne placeau valsurile si tangourile, le ascultam si ne imaginam dansand... Si iote ca vine si nunta... si cum aveam valsuri preferate si voiam sa le dansam la nunta noastra am ajuns sa apelam la "doamna profesoara" de dans sa ne dea 2-3 ore. Ea avea vreo 9 ani de balet si inca cativa de dansuri... Ce mai conta varsta cand ma uitam la ea ca la un guru intr-ale dansului? In final cred ca a inteles ca o stimez pentru ce face si, involuntar ma adresez asa politicos.

Deci... sunt ciudata sau ati patit-o si voi?

6 comments:

femeia simpla spunea...

mda... imi pun si eu aceeasi intrebare, doar ca in circumstante diferite. desi nu ma simt deloc o femeie... respectabila :P, din cauza ca aproape toata lumea din jurul meu este mai tanara, "lumea" incearca uneori sa-mi vorbeasca cu dvs. cand protestez, mi se explica ca-i din cauza ... experientei mele. dar eu cred ca-i din cauza varstei. e totusi din cauza experientei, zici tu? :)

Anonim spunea...

Inginerul de sistem din liceu chiar mi-a reproşat odată că folosesc excesiv pronumele de politeţe şi era total involuntar binenţeles. Faptul că lucrează în instituţia respectivă m-a făcut să îl plasez pe altă ramură cu toate că are cel mult 10 ani în plus faţă de mine.

În schimb, cine împarte la alţii cunoştinţele sale, în special dacă e plătit, ar trebui să fie conştient de titlul pe care-l poartă.

Eu am păţit-o şi pe dos cu profu de desen pe care îl văd la majoritatea concertelor (câteva fiind ale lui). După ce am făcut un an cu el, indiferent de cum era la ora lui, mi-e incredibil de greu să spun "ce faci?" sau "bei o bere?" în loc de ceva cu "ţi" la urmă. Mă rog, m-am obişnuit cu ideea până la urmă şi urmează să stăm probabil la o bere, două, joia şi vinerea viitoare când are alte 2 concerte.

Şi era foarte tare la dansuri de societate, păcat că nu m-am ţinut mai departe. Tipic. :)

Anonim spunea...

inca nu am probleme dinastea dar te adresezi cum trebuie. chiar daca are varsta ta si iti e profesor trebuie sa-i spui domnu profesor

Omu' legii spunea...

sunt curios...v-au iesit la nunta pasii pe care i-ati invatat la orele de dans? sau ati uitat tot? :)

BlindGirl spunea...

Pasii au iesit, totul a fost brici, recomand profesoara de dans la orice incepator, chiar daca nu stie nici sa miste soldurile la blues. N-au iesit cateva artificii in dans, de la emotie, dar cei ce nu au stiut ce aveam de gand nu s-au prins.

Oricum imi aduc aminte si acum de nunta si culmea, asa cum suntem noi anti-foto/video (adica nu noi in cadru) ne mai uitam si mai ca imi dau lacrimile. Nu credeam ca o sa ma uit la inregistrarea nuntii mele pana dupa 60 de ani... dar asta e. Tre sa recunsc.. Insa am facut nunta asa cum ne-am dorit-o noi... Am alergat mult dar a iesit ceva de vis.

BlindGirl spunea...

@ femeia simpla: uite cu respectul pentru cineva care te-a ajutat mult... ca tot am vorbit cu nasa in seara asta si mi-am adus aminte de postul asta...

desi noi nu le avem cu traditiile si nasii nostri sunt tineri, au 35 de ani, totusi nu-mi inchipui vreo discutie telefonica fara "saru'mana nasa" pentru ca ne-a ajutat extraordinar de mult cand am avut nevoie si e deja recunostinta vesnica scrisa intre paranteze dupa salutul respectiv.

Acum depinde.. multi inteleg altfel unele forme de salut si dupa zona geografica si acceptiunea termenilor in timp...