vineri, 14 martie 2008

Antena GSM dauneaza?

ACEST ARTICOL ESTE UNUL CE PREZINTA UNELE NEADEVARURI, ATAT EU CAT SI APC-UL CAZAND PRADA DEZINFORMARII ORGANIZATE DE COMPETITORII FIRMEI CE VREA SA MONTEZE ANTENA GSM. IN ACEST CAZ PARTICULAR ANTENA RESPECTIVA ARE TOATA DOCUMENTATIA IN REGULA, NU DAUNEAZA CU NIMIC. NU STERG INCA ACEST ARTICOL, EL RAMAND MARTURIE PANA UNDE POATE DUCE O DEZINFORMARE CAND "PARE" A AVEA UN SCOP NOBIL SI ATRAGE OAMENI DE SUFLET CE VOR SA AJUTE.


Oare la un spital plin de nou-nascuti dauneaza? Merita asumat riscul asta?

Se spune ca nu chiar, unii insa sustin ca efectele pot fi vazute abia pe termen lung. Multi nu sunt informati privind riscurile posibile. Si totusi, stiind ca "ar putea" dauna, oricat de putin, ati amplasa una falnica pe spitalul de Maternitate al Judetului Botosani? Cu siguranta orice risc ar fi, la nou nascuti acesta creste...si afecteaza altfel celulele lor in crestere. "Exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer" afirma Irma Csiki secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.

APC Botosani s-a documentat mai mult despre aceste riscuri la care vor fi expusi atat mamele cat si copii. Aici gasiti documentarea.

Si aici gasiti petitia, daca doriti sa va opuneti amplasarii antenei pe Spitalul de Maternitate Botosani.

Ce sa zic, eu una voi naste acolo cand va trebui si m-as simti mai bine, mai fara griji, daca nu s-ar adauga si factorul asta suplimentar.

De pe vremea lui ceasca in zona nu s-au stopit copacii, totul s-a mentinut extraordinar. Conducerea spitalului e una de exceptie, medicul de acolo avand la activ cativa ani de voluntariat in Africa. Ce incerc sa spun e ca acela este tocmai un spital care face diferenta. In care pacientul este tratat cum trebuie, caci sub conducerea unui director asa sufletist ce pune pasiune pentru mamicile si copii din spital nu prea indrazneste nimeni sa fie altfel. Zic asta ca am fost de cateva ori pe acolo si l-am vazut pe director cat de calm e cu pacientii si cat de bine pare sa se ocupe si de partea administrativa. (Spitalul acela arata tot mai bine, spre deosebire de altele din judet care se duc de rapa).
Mai dau un link la petitie, poate va gasiti minutul liber care ar putea face diferenta la miile de bebelusi ce se vor naste de acum incolo acolo

P/s Si tocmai aflasem ca se pot recolta celulele stem acolo si ma gandeam ca atunci cand voi naste voi dori sa fac si acest mic efort pentru sanatatea viitoare a copilului meu. Dar daca modificarile sunt la nivel celular efortul meu va fi in zadar.

11 comments:

aikisan spunea...

Nu "ne" intereseaza prostii din astea! Cati cunosti tu cu constinta sau simt civic?

BlindGirl spunea...

Da, poate ca pana la un punct pe unii nu intereseaza.. dar cand or sa devina si ei tatici/mamici o sa se puna cu totul altfel problema.

Daca ai citit in memoriul APC-ului ai aflat ca in alte tari din UE nu este voie ca acest tip de antene sa fie amplasate la mai putin de 150 metri de ORICE spital, gradinita, scoala,etc.

Ma gandesc totusi ca nu toate femeile senatorilor si deputatilor nasc in UE, uneori le mai ia nasterea si prin surprindere... si poate vad cumva petitia si casca ochii...

aikisan spunea...

1. Roamania nu e UE.

2. Daca e la moda shopping la Milano, cafea la Paris, ma gandesc ca n-o fi la moda nascutul la Colentina.

Omu' legii spunea...

Antena gsm este deosebit de daunatoare. Am vorbit cu cineva din "interior". Valoarea pe care ar trebui sa o aiba puterea ei in oras este mult mai mare decat cea admisa. Asta pentru a monta cat mai putine antene, din rationament economic. Campul magnetic la care suntem expusi...acum mai conteaza si perioada. Vorbeste cu doctorul sa te mute la parter.:) Petitia nu va avea succes, deoarece interesele economice sunt mari.

Anonim spunea...

Am semnat si eu. :)

Anonymous spunea...

omu' legii: in ce fel este periculoasa?

Intamplator aceasta manie media (fiindca e o problema inventata de media) a fost la moda in state prin anii 80 (bine-a zis cine-a zis ca Romania e in urma cu 20 de ani..) ..si exista o carte foarte buna care ofera detalii despre cum s-a desfasurat acolo circul: "Stiinta Voodoo" de Robert Park.

blindGirl: decat sa-ti faci griji (stresul nu face bine copilului) mai bine du-te undeva unde scapi de acele griji :)

BlindGirl spunea...

Asa e, TLP, ai dreptate. Din nefericire am cazut prada manipularii ceea ce ma inspaimanta pe de-a dreptul.

Oare de cate ori multi cetateni bine intentionati is dezbinati asa cu dovezi inaplicabile situatiei despre care se discuta de fapt? Si cati nu cedeaza protejarii semenilor lor de tot felul de lucruri ce "le-ar ataca sanatatea" cand vad dovezi clare de la Ministerul Sanatatii. Ca e alt tip de antena, ca aia se pune intr-o camera separata amenajata cum trebuie nu se mentioneaza ca n-ar fi in interesul manipulatorilor...

Anonymous spunea...

Ceea ce nu se mentioneaza e ca de fapt, undele electromagnetice sunt o componenta esentiala a lumii in care traim.

1) Lumina de orice fel e "radiatie electromagnetica"
2) Orice corp (chiar si corpul uman) emite "radiatie electromagnetica" (blackbody radiation)
3) Electronii si protonii interactioneaza unii cu altii prin fotoni virtuali, deci prin electromagnetism.
4) Pamantul emite un puternic camp electromagnetic, iar componenta magnetica e suficient de puternica incat opreste particulele energizate venite de la soare (se observa doar aurora boreala... fara campul ala n-ar exista viata asa cum o cunoastem astazi).

Deci... cand aud in presa ca s-a descoperit radiatie electromagnetica din telefoane mobile, masini de spalat, frigidere, etc, e ca si cum ar zice ca respectivele obiecte exercita atractie gravitationala..

Practic undele alea sunt doar o picatura intr-un ocean..

Undele dauneaza intr-adevar in 2 cazuri:
1) daca vorbim de radiatia ionizanta, adica daca frecventa e suficient de mare (=> energie mare) incat sa arunce electronii din atomi si sa rupa legaturile chimice.

Aici e vorba de ultraviolete, raze x, gamma care nu sunt folosite in telefoane, etc.

2) Daca intensitatea e suficient de mare (adica daca sta cineva pe un releu radio/tv/gsm) atunci de asemenea e periculos fiindca "te arzi" (literally), insa e vorba de un efect similar arsurii fizice.

O sa ma documentez in continuare si o sa te anunt daca e ceva important de stiut :).. succes cu copilul.

Anonymous spunea...

Un amic, bazat in ale fizicii a spus urmatoarele:



Antena aia GSM e foarte periculoasa. Iti dai seama, daca nu e bine ancorata, se poate desprinde si-ti pica in cap. Mori instantaneu.


Pe intelesul tuturor? Sa fim seriosi, unii nu inteleg orice ai face.
Daca nu intelege aia cu hbar*omega, si cu nivelele energetice din atom, si cu faptul ca trebuie sa ai o anumita frecventa ca electronilor sa le pese, asta e.
Ideea e cam asta:
infrarosu, vizibil, ultraviolet - electronii pot fi "saltati" pe nivele superioare.
ultraviolet, X - ionizant, naspa
gamma - poate afecta nucleul, supernaspa
infrarosu - nivele de vibratie moleculara
infrarosu indepartat, microunde, nivele de rotatie moleculara, cam pe-aici s-ar incadra antenuta aia. La intensitati scazute inseamna o eventuala incalzire gratuita si insesizabila.

Intensitati scazute - soarele "baga" cam 1000W/m^2, intr-o zi de-aia buna (frecventele sunt mult mai naspa decat microundele - a se vedea ca e vorba de infrarosu - vizibil - ultraviolet, tipic lungimi de unda de sute de nanometri, a se compara cu lungimi de unda de zeci de centimetri, sau in cel mai rau caz centimetri, pe unde sunt GSM-urile alea - mi-e lene sa calculez la ora asta).
Un bec ordinar "baga" 100 W pe toti metrii patrati
O antenuta de-aia nu stiu cat are, dar nu cred ca are mai mult de cateva sute de W - considerand distanta la care trebuie sa bata, cateva zeci ar ajunge). Faza e ca nu-i incaseaza copilul gravidei pe toti, ca doar n-au predilectie undele alea pentru nou nascuti. Antenele alea sunt concepute sa radieze mai mult in plan orizontal, si mai putin spre cer si spre pamant, aiurea. Ca urmare marea majoritate a undelor nu sunt incasate de elucubranti.
Daca cineva se apuca si calculeaza intensitatea incasata de un asemenea individ, vede ca e de fapt infima.

Pentru amuzamentul doamnei, ar trebui sa stie ca un nou nascut a fost introdus intr-un cuptor cu microunde, pentru cateva (zeci?) secunde. E vorba de ceva in jur de 1000W, cam tot fiind incasat de continut, ca asa merge pe acolo. Si totusi, copilul a scapat cu arsuri superficiale.
Am gasit si info:

Quote
In May 2007, a baby in Texas was placed in a microwave oven for between 10 and 20 seconds. The baby survived with only burns to the skin. It did not have any internal injuries
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave-related_injury

Quote
Long-term rodent studies to assess cancer risk have so far failed to clearly identify any carcinogenicity from 2.45 GHz microwave radiation at chronic (large fraction of life span) exposure levels, far larger than humans are likely to encounter even from leaking ovens
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

BlindGirl spunea...

Acum 2 zile cand am vorbit cu directorul spitalului mi-a explicat teoria cu undele alea si cum n-au cum sa bata nu stiu cum, etc.
Si ca antena aia e un fel de amplificator si doar va mari semnalul in zona.

Lucrurile astea nu le-am scris in noul post in care dezmint tampenia asta, tampenie de care acum mi-e groaza (adica mi-e groaza ca am putut fi manipulati in numele "sanatatii") tocmai pentru ca pe moment am inteles esenta dar dupa o zi n-am mai reusit sa reproduc termenii. Poate de aia eu la litere si alti jurnalisti au cazut in plasa asta. Din pacate ne lipsesc cunostinte elementare de fizica. Am primit o lectie care o sa o pastrez pe blog sa imi aduc aminte sa nu ma mai bag data viitoare daca nu verific eu sursa si nu discut cu partile implicate.

(Si printre altele, in gluma, si domn' doctor mi-a explicat ca antena aia prezinta un pericol mare daca stai in camera amenajata pentru ea, sub antena cand ploua...:D)

Anonymous spunea...

Ah, vezi ca te-am adaugat la blogroll si la http://the-lucifer-principle.blogspot.com/2008/03/promoters-of-reason-v20.html