miercuri, 19 martie 2008

MANIPULARE

Da, noi astia marunti cat si ONG-urile picam uneori in capcane mediatice dedicate castigurilor unor parti. Si pentru ca o simpla dezmintire in subsolul postului de data trecuta nu ar fi echivalat cu postul in sine, tin sa explic si acolo ca e gresit ceea ce se afirma in acel post, dar sa nu il sterg inca pana nu ati inteles cu totii despre ce e vorba.

Cand vorbesti tu direct cu partile implicate atunci ai o sansa, daca cei cu care vorbesti sunt onesti, sa afli adevarul. Cand insa auzi de la x care aude la y, e mai bine nici sa nu tratezi subiectul ca e posibil adevarul nici sa nu fi fost prezentat. Ei, aici am gresit si eu si multi altii de-a lungul timpului. Despre ce vorbesc? Despre postul "Antena GSM dauneaza?" unde am preluat informatiile de la liderul unei organizatii respectabile din Botosani ce se ocupa cu Protectia Consumatorului- APC. Cum stiu ca omul e integru si ca se documenteaza pentru binele populatiei, am crezut ce scria acolo. Dar probabil, asa cum il stiu eu ca se lupta pentru multe cauze nobile in Judetul Botosani, asa au stiut si altii, care i-au prezentat problema in asa maniera bazandu-se pe faptul ca el, cu spiritul sau civic va lua atitudine. Si maniera in care erau prezentate lucrurile era destul de convingatoare.

Ei bine, cu scuzele de rigoare pentru articolul ce va "dezinforma" informandu-va de asa-zisele probleme cu antena GSM de la Spitalul de Maternitate Botosani, tebuie sa va spun ca de fapt acea antena nu dauneaza catusi de putin. Ca de fapt toate zvonurile astea au fost lansate de "competitorii" firmei de GSM care vrea sa amplaseze antena.

Ieri am vorbit cu acel medic extraordinar care face orice pentru sanatatatea pacientului, medicul de care va povesteam ca "face diferenta". Ala despre care va spuneam ca a facut voluntariat in Africa, care de obicei nu apare la cabinetul cu plata ca ramane sa se ocupe cat mai mult de probleme spitalului (unde il gasesti mai tot timpul).

Dr. Szente este si directorul Spitalului de Maternitate (mai nou intitulat Spitalul de Obstetrica si Ginecologie) si daca nu e in operatie e bagat in administrarea spitalului. Am avut ocazia sa-i rapesc cateva minute si sa-l intreb care-i treaba cu antena aia "daunatoare" si "cancerigena".

El mi-a explicat ca a primit toate hartiile cum antena nu prezinta nici un risc pentru cei din interiorul spitalului, ca tot vacarmul asta a fost declansat de competitorii firmei ce vrea sa puna antena acolo. Firma in cauza - Orange a prezentat un dosar complet in privinta amplasarii antenei si a sigurantei sanatatii tuturor, dosar din care reiesea clar ca nu prezinta nici un pericol. Dosarul a primit aprobarea Ministerului Sanatatii si apoi a fost studiat si de directorul spitalului.
Oricum, ca acest proiect sa treaca e nevoie de aprobarea Consiliului Judetean pe langa cea a lui. Stiu ca el nu ar risca sanatatea cuiva, ca face totul din vocatie, si il cred. Poate si pentru ca, atunci cand Consiliul Judetean vroia sa ia o bucata din parcul Spitalului si sa rada copacii sa faca parcari pentru supermarketul de langa (Pita) si toti erau de acord, el a zis NU.

Dar uneori unele interese si incalceli ne zapacesc atat pe noi cat si pe altii, fie ei ziaristi sau ONG-uri.

8 comments:

Anonymous spunea...

Uite, se fac si bani seriosi pe chestia asta: http://torser.com/

Indivizii vand aparate de "protectie" bioinformationala cu 180 euroi bucata.

Nu cred ca pot fi acuzat de frauda la OPC, fiindca produsul lor nu da uneaza, de fapt nu face absolut nimic.

Omu' legii spunea...

continui sa cred ca antenele GSM sunt daunatoare. Ca sunt un rau necesar, poate. Dar sunt daunatoare cu siguranta.

Omu' legii spunea...

Cu antena pe Maternitate şi pe hotel

La Botoşani au existat discuţii aprinse cu privire la efectele amplasării unei astfel de antene pe maternitate. "S-a propus şi la Botoşani să se pună antene. Eu am adus o mulţime de argumente împotriva acestui proiect, respectiv că radiaţiile emise de antenele respective ar putea afecta atît sănătatea femeilor gravide, cît şi a nou-născuţilor. Cei de la firmă trebuie să demonstreze clar că radiaţiile emise de antenele care ar urma sa fie montate nu afectează starea de sănătate a celor aflaţi în interiorul clădirii", a spus consilierul local Cristian Achiţei. Botoşănenii şi nici reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului (APC) nu aprobă această "iniţiativă". "Orice om cu minime cunoştinţe de bun simţ şi responsabilitate îşi poate da seama de pericolul ce planează asupra personalului medical, mamelor şi noilor născuţi", a spus Radu Anton, profesor. "Efectele negative ale amplasării antenei se pot manifesta în timp îndelungat, de 10-15 ani, şi, ca atare, pot îmbolnăvi un număr foarte mare de oameni", a precizat şi preşedintele APC Botoşani, Elena Olaru..... Evenimentul

Omu' legii spunea...

De asemenea, Dan Nica a mai prezentat recomandarile Comisiei Europene pentru Protectia impotriva Radiatiilor Ionizante care spune ca, pentru o putere de 600w, distanta minima dintre antenele GSM si locuitori trebuie sa fie de 3,2 metri, dar ca in Belgia distanta recomandata este de 6,5 m, in Italia de 21 m, iar in Elvetia de 33 m....

deci fum fara foc nu iese !

BlindGirl spunea...

De la APC am aflat si eu si se pare ca au fost influentati de cei ce au treaba cu consiliu judetean sau cu concurenta din pacate. Iar presa e mai curva decat politica. Am venit cu argumente de la persoane implicate, nu cu ce scrie in ziare.

Sunt 100% sigura ca e falsa informatia si am explicat de ce. De altfel nu as fi denigrat asa cu foc ceea ce tot cu foc exprimam mai jos, astfel scazandu-mi increderea in ochii vizitatorilor mei in privinta acuratetei a ceea ce scriu. Insa nu puteam sa va tin intuneric cand eu gasisem lumina.


Consiliu Judetean sigur are raca pe directorul spitalului ca n-a ras din spatiul parcului spitalului pentru a-l transforma in parcare pentru supermarketul din zona iar concurenta in GSM e puternica si sunt putine cladiri inalte in zona. In goana dupa senzational sau dupa banii concurentilor din domeniu comunicatiilor toti ziaristii fug repede-repede sa scrie articolul.

Eu am percutat si eu din prea mult umanism si am cazut intr-o plasa mediatica scarboasa.

Anonymous spunea...

Draga omu' legii:

ceea ce "crezi" tu e irelevant. Cand spui "cu siguranta" trebuie sa te bazezi pe stiinta acceptata si peer-reviewed, nu pe propriile credinte.

Ma tem ca tu confunzi realitatea cu ceea ce ai vrea tu sa fie realitatea...

Vorba aia: don't believe everything you think.

Te rog sa-mi dai studiul stiintific care spune ca antenele GSM emit radiatii ionizante.
Stii macar ce-s alea?
N-ar trebui sa fie foarte greu sa dai macar o referinta la recomandarile respective..

Omu' legii spunea...

GATA ! m-am luminat si eu domnule tlp ! Am aflat care e diferenta dintre radiatia ionizanta si cea neionizanta.
In principiu, cand radiaţiile încep să aibă lungimea de undă de dimensiuni subatomice, subgama ultravioletului indepartat, atunci se petrec lucruri nedorite.
Undele radio, infraroşii şi spectrul vizibil nu sunt radiaţii ionizante.
Retrag ceea ce "credeam" si alaturi de buna mea prietena, BlindGirl, spun ca am cazut prada manipularii presei .

Anonim spunea...

Esti un agramat maestre. Pentru mine testimonialul tau de agramat pe o teme controversate legate de fizica (GSM) si biologie(efectul asupra corpului uman) are valoare 0.