luni, 19 mai 2008

Nature vs Church 0-1?

Textul de mai jos nu imi apartine, il preiau si il public pentru ca asta a fost dorinta celor ce l-au creat si sper sa se rezolve problema lor. Pentru ca la noi in Romania natura pierde in fata pungilor pline cu arginti ai bisericii.

(titlul e adaptare dupa Dr. House, episodul 19 sezonul al 2-lea)

Contextul

Suntem un grup de cetateni, care locuim in Bucuresti in sectorul 3, pe strada Fizicienilor, la nr. 9.

In fata blocului nostru - D4A - se afla un mic teren aflat la cca 15-18m de cladire, pe care se afla copaci plantati de locatari acum peste 35 ani. In spatele acestui teren, la nici 50m de bloc, pana acum cateva saptamani se afla o cladire in paragina si terenul aferent, in aceeasi situatie ca si cladirea. Intre timp cladirea si terenul au fost demolate si am aflat ca un "investitor strategic", cum altfel, va construi 3 turnuri de 15 etaje fiecare! Dincolo de acest teren se afla parcari de tiruri, hale industriale, CET SUD, si multe alte "opere" din fier si beton lasate mostenire de anii comunismului.


Cu toate neajunsurile traiului in Bucuresti – aglomeratie, lipsa locurilor de parcare, poluare sau lipsa unui simt estetic in cladirile din jurul nostru - micuta oaza de verdeata reprezinta un punct important pentru locuitorii zonei. Important, nu numai din punct de vedere social sau de mediu, ci si practic: este singura modalitate in care praful si zgomotul sunt diminuate cat de cat, iar copii din zona se pot juca sub ochii nostri, si nu intr-un parc special amenajat la 200 m distanta sau in strada.

Am facut aceasta trecere in revista tocmai pentru a intelege cat de mult inseamna pentru locatarii din aceasta zona, micul parculet cu cativa copaci.

In momentul in care am aflat ca pe terenul dezafectat va fi construit un ansamblu de locuinte (“rezidential”) am fost destul de mahniti, pentru ca avizele de mediu si de constructie intr-un stat civilizat ar trebui sa tina cont si de densitatea populatiei si de modul in care o astfel de constructie afecteaza comunitatea din zona. Inchipuiti-va 300 de noi familii care vor locui intr-un perimentru de catave mii de metri patrati sau cum se va aglomera brusc cu inca 150 de masini – sa zicem - care vor pleca si vor veni in zona, in orele de varf. Sau modul in care o constructie de o asemenea anvergura va afecta pe perioada derularii lucrarilor pe cei care locuiesc acolo. Cu toate acestea terenul este privat si dreptul la o astfel de activitate din partea proprietarului nu poate fi incalcat sau subminat.
Ramaneam totusi cu multumirea ca terenul cu copaci din fata nu ni-l poate lua nimeni, fiind in administratia Primariei.

Problema

In ciuda acestei constatari – de o minima decenta si bun-simt civic – zilele trecute am aflat cu stupoare ca in locul copacilor s-a hotarat construirea unei biserici! La mai putin de 20m de geamurile noastre, intr-o zona verde amenajata, careia i se face toaletare in fiecare an, in ciuda OUG 114/2007 si evident fara ca noi – locatarii direct afectati - sa fim consultati si/sau instiintati!
Astfel terenul - avand 1450 mp - a fost dat in concesiune Patriarhiei pentru ridicarea unui ansamblu bisericesc – biserica si casa parohiala – cu titlu gratuit pe toata durata de existenta a cladirilor. Actul care stabileste acest lucru este Hotararea 289 a Consililului Local al Mun. Bucuresti din 12.10.2007.
Situatia este destul de grava si de urgenta, avand in vedere ca lucrurile au inceput sa se desfasoare foarte repede:
Vineri 18 aprilie, existau deja utilaje care incercau sa intre pe teren si sa pregateasca amplasamentul, desi din cate am inteles nu exista inca un aviz de defrisare a copacilor, insa exista autorizatie de constructie. Aceasta actiune a fost stopata pentru moment, datorita unei conjucturi favorabile (accesul la teren sa face printr-o parcare amenajata, iar posesorii masinilor respective, locatari ai aceluiasi bloc, nu au permis accesul utilajelor).
La momentul respectiv in zona a ajuns si dl. Dumitrascu – Arhitectul Sef al Primariei Sectorului 3 – care a lasat de inteles ca in momentul in care cei de la Patriarhie vor avea toate actele, sa continue actiunea. De-asemenea a lasat de inteles ca nu putem face nimic, cel mult sa incepem sa contestam pe cale legala – un raspuns de-altfel birocratic si corect.


Actiunea

La nivel de asociatie lucrurile nu sunt la fel de simple. Despre aceasta situatie se stia ceva vag de acum vreo 2 ani cum ca Patriarhia ar fi interesata de teren. Locatarii au semnat in majoritate ca nu sunt de acord cu o biserica, iar administratorul asociatiei a lasat o cerere la Primarie prin care solicita sa fim instiintati daca se hotaraste constructia bisericii, astfel incat in termenul legal de 30 zile sa putem contesta decizia. Asa cum spuneam mai sus insa nu am fost instiintati (actiunea ilegala, se pare) astfel incat acum suntem in situatia disperata in care trebuie sa reglam situatia din mers, insa in orice moment utilajele pot intra pe teren si sa inceapa lucrarea, daca cei in cauza obtin restul avizelor. Orice activitate a noastra ulterioara insa nu va reface parculetul.

Am inceput totusi demersurile legale: am facut o reclamatie la Primarie, am facut cerere pentru audienta la Primarul Sectorului 3, am luat legatura cu un avocat care studiaza problema si va stabili care sunt pasii pe care ii vom urma, am facut reclamatie la Directia pentru Protectia Mediului si Educatie EcoCivica din cadrul Primariei Sect. 3 si am incercat sa aflam in baza exact caror acte si reglementari pe acest teren va fi ridicata o constructie.


Concluzia

In general, din contactele sporadice pe care le-am avut pana acum - oameni in primarie, cei de la politie, arhitect sef - atitudinea pe care o sugereaza toata lumea este sa incercam sa ne “linistim”. Voalat ni se spune ca indiferent de demersurile legale, reclamatii sau petitii, “biserica se va construi oricum”. Institutii a caror ratiuni de existenta constau in gestionarea bunului mers al comunitatii sunt nu numai opace, dar si reticente sau nepasatoare la solicitarile si doleantele noastre.
La un moment dat am incercat sa contactam cateva televiziuni de stiri. Au venit doua,au facut reportaje, nu foarte ample e adevarat, care nu au ajuns pe post.
Personal am incercat sa caut in mediile de informare situatii similare si desi sunt foarte multe (Biserici construite intre blocuri, impotriva dorintei cetatenilor), in mod suspect, foarte putine au parte de mediatizarea problemei si mai ales a ...solutionarii acesteia!
Am facut aceasta scurta prezentare a situatiei pentru ca avem nevoie disperata de ajutor! Acum! Vrem sa ne spunem povestea si sa fim ascultati.
Suntem suficient de mici incat actiunile noastre sa nu aiba efecte fara o sustinere puternica – fie ca e una jurnalistica sau care tine de societatea civila.


Va multumim!


Pentru contact:
Sebastian Stejar: sebastianstejar@yahoo.com


Nu am verificat personal veridicitatea faptelor datorita distantei, dar cunosc alte cazuri identice in zona in care locuiesc.

Later Edit: Se pare ca au mers cei de la Hotnews sa verifice despre ce e vorba.

17 comments:

maria spunea...

hristos, si-a cautat in betleemul iudeii un loc sa se nasca, dar nu a gasit. s-a nascut smerit intr-o pestera. si acum cauta o ,,pastera" sa se nasca printre noi, dar il opresc cativa locatari fara dumnezeu. dau vina pe cativa copaci strambi - majoritatea lor ramn in picioare. ce va doare atat de tare? spatiul ramne tot verde! in loc sa ne uitam la suferinta chinei, ne luptam cu biserica prin tribunale! rugati-va fratilor la dumnezeu sa nu ne loveasca si pe noi asa ceva. va doresc pace in suflet. ne place sa inotam mereu prin mocirla pacatelor. e foarte usor sa fim carcotasi si sa-l suparam pe dumnezeu.

BlindGirl spunea...

@maria:
Din cate stiu eu Hristos nu propovaduia in biserici, fugea de ele si de arginti si se ruga in mijlocul naturii, unde si propavaduia. N-am auzit sa aibe vreo cladire construita, vreo casa parohiala si alte chestii lumesti. Nu vad cum poate fi vorba de El aici.

Anonim spunea...

@Maria: cum naiba ramane spatiul ala verde cand o sa se faca parcare? Cum ramane verde cand se inalta pe el o biserica la fel ca cele 100 de biserici din jur? Oare popii astia chiar nu au rusine si nu realizeaza ca ce e destul e destul? In ritmul asta in cativa ani o sa daramam spitale ca sa facem loc de biserici.

Si apropos de cutremurul din China: m-as simti mai in siguranta cu 2-3 spitale in plus in oras decat cu 5 biserici in plus.

Omu' legii spunea...

...si de spitale e nevoie ca de aer ! Bisericile astea rimeaza cu : "popa somer, caut slujba".

Anonim spunea...

catre blindgirl:
Vai de cultura ta religioasa.....
Pe Hristos L-au omorat evreii caci nu I-a recunoscut identitatea de Fiu al lui Dumnezeu....
Ei asteptau un imparat biruitor (politic), dar s-au inselat asa ca voi......
Biserica cea crestina s-a infiintat intai pe Cruce in chip nevazut si apoi la Cincizecime ptin Pogorarea Duhului Sfant: ,,acolo unde sunt 2-3 adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu".

BlindGirl spunea...

@maria: intamplator sunt mandra de cultura mea religioasa, atat in ce priveste ortodoxismul cat si celelalte religii. Pentru ca am aprofundat dincolo de aparente si de zecile de traduceri eronate modificate de catre cler sa le serveasca scopurilor lor lumesti.

Ce faci tu e propaganda ieftina ce n-are legatura cu subiectul discutiei de mai sus. Si ca sa intelegi ca n-are legatura iti explic:

Una este cuvantul original si intelesul timpului sau cand Iisus se refera la intemeierea unei biserici ( in nici un caz la o forma materiala) si alta e lacasul de cult ce ii este atribuit astazi.

Omu' legii spunea...

@ blindgirl: Complet de acord ! Iisus se referea la la propriul trup ca la o biserica. Nu cred ca Iisus si-ar fi dorit sute de biserici care mai de care mai pompoase si preoti ostentativi, imbracati in straie stralucitoare, care vorbesc la celular si se plimba in BMW, cu cruci de-un kil de aur la gat. Nu asta a propovaduit Hristos ! Decat sa stricati banii pe ziduri goale si reci, mai bine folositi banii pentru ajutorarea multor semeni, asa cum ne-a invatat Iisus !

Florin Pop spunea...

@Bogdan: Este mult mai bine sa previi decat sa tratezi! Pacatul mai e definit in ortodoxism ca "ceea ce ne duce spre moarte" fizica si orice pacat, lucru nefiresc, (care nu ne este specific) ne robeste (vezi viciile de orice fel).. intelegi ce vreau sa spun? E doar un aspect..@blindgirl: Felicitari pentru cultura religioasa.. mi-am pus si eu problema asta.. dar vezi tu nu toti au capacitatea si poate nici interesul de a aprofunda religia dincolo de aparenta, sa studieze religiile in limba lor de origine.. de aceea e nevoie de biserici..

Anonim spunea...

@florin pop: Tu vrei sa spui ca preferi Biserica in loc de spital pentru ca Biserica previne??? Ce previne Biserica? Cancerul? Bolile pe care le intalnesti la tot pasul? Sa nu-mi vii cu texte ca boala e ceva ce iti trimite Dumnezeu sa te pedepseasca pentru ca dupa aia te consider indoctrinat.

Si nu vreau sa transform discutia de aici intr-un versus (Biserica contra spital). Era vorba de Spatiul verde si locul de joaca al copiilor contra unei cladiri care nu are ce cauta acolo. Si ne mai plangem ca nu avem destula verdeata in oras dar cand vine vorba de cladirea unei Biserici toti sarim in sus ca e bine. M-am saturat de politica in Biserica si Biserica in politica, m-am saturat sa mi se ceara bani la biserica, bani pe care nu se elibereaza factura fiscala, Biserica e cel mai mare evazionist din Romania; m-am saturat sa tot aflu ca vine Biserica si cumpara tot felul de proprietati pe care le transforma in locuri de pelerinaj (vezi cazul statiunii Durau si a partiei de ski + rahatul ala al lor cladit pe Ceahlau cu ajutorul unor elicpotere IN MIJLOCUL REZERVATIEI NATURALE acolo unde nici un om nu are voie sa intre).

Eu religia o inteleg, insa BOR incepe sa se indeparteze din ce in ce mai mult de religie si se duce spre politica, indoctrinare si acumulare de averi.
Sanatate, ca-i mai buna decat toate.

Florin Pop spunea...

@bogdan: poti sa ma consideri cum vrei!.. dupa mine este o dependenta intre boala si ceea ce numim pacat(adica ceea ce nu ne e firesc, moral) (e ca si cum la o masina ce merge cu motorina i-ai baga benzina in rezervor.. poate sa mai mearga da nu stiu cat..)Si din pacate pacatul nostru nu ne afecteaza doar pe noi ci si pe ceilalti. (Adam a mancat din pom si toata natura s-a degradat nu numai el).Si daca tot ai adus vorba de cancer, cancrul de col uterin ese provocat de infectia cu papilomavirus, virus cu transmitere sexuala,mancarea prea multa e socotita pacat(lacomia pantecelui) primul efect vizibil este obezitatea(este boala)si alte complicatii deriva din asta si as putea continua cu exemplele..

BlindGirl spunea...

@ florin pop: aveam senzatia ca poti trece la intelesul lucrurilor, nu te opresti la aparente. Insa din ce ai raspuns in discutia ta cu Bogdan totul e doar suprafata pentru tine.

Prostia romanilor e ca numai cand sunt pe patul de moarte ajung la spital, pana atunci se roaga sau nici macar atat.

Dar asta nu inseamna ca spitalele nu pot preveni bolile inainte de aparitia lor si ca nu-ti pot da sfaturi contra obezitatii sau a oricaror altor afectiuni. Se pot face analize pentru a-ti monitoriza organismul si a-l mentine sanatos, doar ca acele consulturi si controale nu sunt facute de majoritatea.

Poate daca ar fi zeci de campanii de informare, si mai multe centre de diagnosticare, poate mentalitatea asta invechita s-ar schimba.

Multi cred inca in varianta cu doctorul te omoara si preotul de vindeca. ( E si simplu pentru cine vrea sa tina scorul: daca un medic nu reuseste sa te vindece ca te-ai dus in faza terminala a bolii, e vinovat. Daca mori in biserica a fost Calea Domnului...)

Si asta pentru ca sunt dezinformati si nu merg la consult la timp. Dupa 10 ani de suferinta suna la salvare.. Stii cati oameni mor de cancer la piele dobandit in ani de zile de zgancilit alunite si scos kile puroi? Crezi ca asa vrea Dumnezeu? Multi ar fi fost vindecati in 30 de minute daca mergeau la doctor cum sesizau alunita cu probleme.

Eu stiu ca judecata lui Dumnezeu e pe lumea ailalta, nu aici, si ca Dumnezeu n-ar omora mii de ingeri pentru un pacatos. Fiecare e cu crucea lui si isi va lua rasplata abia la sfarsitul drumului.

Si mie imi place sa cred ca Dumnezeu s-a folosit de "greseala" noastra intru cunoastere si a dat creiere geniale ce au rezolvat zeci de boli si molime si medici ce viseaza salveze zilnic zeci de vieti. Poate asa putem lupta cu forte egale cu ala raul si in acelasi timp constientizam pe ce drum suntem.

Dumnezeu ne iubeste si spera zi de zi sa alegem calea cea buna. Uneori calea cea buna trece si pe la un consult medical de rutina ;)

Cat despre cei multi ce nu pricep nimic de unii singuri si necesita indrumarea cuiva... sunt de acord, ei exista si sunt si foarte multi de aia vor fi numai buni pentru indoctrinari, vor fi zi de zi manipulati si folositi unul impotriva altuia de cate o religie sau alta... Divide et impera. Daca ne-am uita mai adanc in sufletul nostru am vedea ca toti suntem frati si n-am arata cu degetul ca ala e catolic sau nu stiu ce alta religie. Nu ne-ar interesa sa ne facem bisericute si sa hranim visurile avide de putere ale unora. Ne-am simti bine ca si Iisus in mijlocul naturii si printre semeni. Si ne-am bucura de asemanari, nu ne-am scoate ochii cu pietre din cauza diferentelor. Din pacate BOR are sefi si ordine si interes in politica si afaceri necurate si "uita" sa ne vorbeasca despre toleranta, le e mai usor sa ne atate unul impotriva altora cat timp isi satisfac nevoile hulpave.

Sa nu uitam ca Iisus n-a ridicat niciodata vreo piatra, si s-a rastignit si pentru Pilat din Pont...

Eu una il simt pe Dumnezeu in fiecare lucru marunt din jur, zi de zi si nu cred ca o experienta indusa intr-un lacas construit pentru a strange avere poate sa te apropie mai mult de Dumnezeu... dar mai stii, poate pentru generatia de telenovelisti ce nu mai stiu sa-sti traiasca propia viata si sa-si vada de propriul drum.

Si intodeauna voi miza pe un lucru natural decat pe ceva creat de unii oameni cu anumite scopuri curate sau necurate. Copacii aia cu siguranta vor ajuta. Biserica... depinde de preot... mult prea mult. Cat timp i s-au pus in gura cuvinte false parintelui Cleopa in anumite interese, cat timp preotii cu chemare au plecat in munti si au parasit manastiri precum Putna, iar Biblia a fost mutilata dupa vremuri sa serveasca anumitor interese.. chiar nu vreau sa pariez pe biserica aia noua cu parcari multiple. Asa ca tin cu natura.

BlindGirl spunea...

Si ca fapt divers... la noi sunt mai multe biserici decat cosuri de gunoi. Mergi mult mai mult pana la un parc sau un spital. Stii cat au defrisat pentru biserici? La noi au mutat pana si gunoiul si acum vor sa defriseze. Nu le mai ajunge... desi e o singura biserica si spatiul ala se tot extinde...

Ideea e alta.. daca simti neaparata nevoie sa te reculegi in "Casa Domnului" ca altfel nu mai simti legatura intre tine si El, banuiesc ca poti sa mai traversezi o strada. (daca nu, atunci preotul vegheaza deja la capataiul tau).

Insa in ceea ce-i priveste pe copii mici ce se joaca zi de zi intr-un parc - e mai greu traiesti cu grija ca trebuie sa mearga jumate de oras pana la un parc. Ca sa nu mai vorbim de drumul lung al ambulantei...

Florin Pop spunea...

@blindgirl: Cred ca ai inteles gresit, am zis doar ca bolile sunt efectul pacatelor, cred ca ai interpretat ca as fi zis ca trebuie sa ne resemnam, sa nu mergem la doctor.., nicidecum! De ce atunci BOR-ul accepta transplantul?!(ca sunt secte care nu accepta nici macar transfuzia, stiu.. treaba lor) Am zis doar ca daca am pacatui mai putin n-am fi atat de vulnerabili la boala (depresia e una din bolile care pe un crestin adevarat n-ar trebui sa -l atinga.. crestinul are un singur scop: mantuirea restul sunt mijloace, indiferent de obstacole ele nu-i pot afecta scopul..). Si gresesti cand spui ca judecata lui Dumnezeu e pe lumea cealalta .. Mantuitorul la cei pe care ii vindeca le zicea "iertate iti sunt pacatele" si inca si mai mult le zicea "du-te si nu mai pacatui ca sa nu iti fie tie si mai rau!".. Asta e in ortodoxism, in altele nu stiu..

BlindGirl spunea...

@florin pop: BOR ACUM accepta transplantul cand a vazut ca lumea prefera sa creada in transplant... dar mult timp NU L-A ACCEPTAT. CUM NU A ACCEPTAT NICI DONAREA DE ORGANE.

E drept ca e greu sa dai coordonate si sa indrumi toata lumea pe calea cea dreapta, e greu sa hotarasti pentru toata lumea, de aia uneori adunarile sunt pentru chestii din astea, nu doar sa-si schimbe ei cum vor regulile. (la catolici s-au hotarat acum si reglementarile in privinta organismelor genetic modificate si a altor probleme noi aparute ce necesitau ghidarea populatiei)

Sa zicem ca BOR n-a acceptat transplantul doar in ultima instanta cand au vazut ca pierd adepti... desi si asta se intampla.

De ce nu am discutat depre stupiditatea ridicata de tine cu "bolile ca efect al pacatelor" unde ziceai tu de obezitate ca lacomia pantecului, ca se trage din pacat...

( Inafara faptului ca poate fi o tulburare metabolica datorata ingurgitarii de margarine, OGM uri, E uri si a altor prostii din lipsa de bani de unt si din necunoasterea acestui pericol - probleme care ar trebui discutate si de BOR sa nu se intoxice lumea asta in post cu tot felul de ciudatenii - sa speram ca vor baga si ei ca si alte religii aceste notiuni dupa viitoarea adunare.. nu de alta dar de aici provin majoritatea problemelor- de la unele celule canceroase, probleme cu sistemul imunitar ce cauzeaza de la alergii la lucruri mult mai grave, probleme de metabolism, etc)

In natura observam zeci de animale perfect sanatoase care sufera de boli derivate doar din viata pe care o duc ele, fara sa dam vina pe mediu inconjurator poluat sau pe interventia umana indiferent la ce scara discutam.

Astfel, sunt cateva specii de papagali (ce cu siguranta vor mosteni imparatia cerurilor dupa Biblie) care in cazul in care le moare partenerul (care la ei e ales pe viata) cad intr-o depresie profunda. Pe fondul acelei depresii pot sa se sinucida ( isi scot toate penele, refuza apa sau mancarea si mor si ei cand le cedeaza organismul - in cateva zile - comportamentul a fost observat si in salbaticie) Altii pe fondul aceleiasi depresii mananca incontinuu, nu se mai misca prea mult, refuza sa mai zboare chit ca sunt in mediul lor natural si se ingrasa foarte mult, ajungand sa sufere de obezitate. Ar mai fi multe alte boli cauzate de stari interioare a unor pasari... care dupa cum spuneai tu sunt pacatoase ca sunt depresive si obeze...

In ziua de azi sunt prea multi factori ca sa mai iei mot-a-mot informatiile din carti si sa nu le rumegi indelung... Pana la urma trebuie sa ramai cu o conduita de viata sanatoasa atat fizic cat si psihic, sa te bucuri de viata... dar nu e bine sa cazi in extreme.

Depresia oamenilor se poate trata la medic, ca si obezitatea. Iar judecata pacatelor lor va fi pe lumea ailalta, pana atunci pot sa-si modifice destinul, pot sa se caiasca, sa se confeseze lui Dumnezeu. Iertarea pacatelor la un moment dat in firul vietii nu inseamna judecata. Ca daca dupa aia daca nu tin de indrumarea Lui si savarsesc altele la judecata tot vor da socoteala, atat de bune cat si de rele.

Florin Pop spunea...

@blindgirl: despre papagali.. am zis mai sus: pacatul nostru nu are consecinte doar asupra noastra, ci si asupre celorlalti si asupra naturii(plante, animale..), si nu are neaparat efect imediat(toata natura e in degradare de la caderea lui Adam..).

Cat despre transplant, BOR nu si-a exprimat nici un alt punct de vedere inainte de cel in care zice ca accepta,(si da norme de ordin moral..)

Am mai zis ca bolile sunt efecte(exemplul cu masina si carburantul..), asta inseamna ca nu sunt sentinte, (e o imagine falsa despre Dumnezeu, care judeca si pedepseste) eu ma refeream la judecata ca rationament(adica Dumnezeu nu e irational). (Recunosc am fost confuz in comentariul de mai sus..nu-s perfect..)

depresie: nu era vorba de tratare, era vb de cauza ..(cred ca credinta ne e fireasca, iar necredinta (deznadejdea) ca si orice pacat ne indeparteaza de bine, de Dumnezeu.. suntem oameni ..cadem, ideea e sa ne ridicam!)

Cele bune!

Florin Pop spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
BlindGirl spunea...

@ florin pop:
dupa ultimul tau comentariu nu pot sa spun decat QED ( quod erat demonstrandum).

Au fost niste monoloage simpatice in ceea ce ma priveste dar m-am saturat sa vorbesc in punga cu oameni ce poarta ochelari de cal. Daca tot n-am cu cine, da' chiar n-am, imi inchei aici monologul.