vineri, 30 noiembrie 2007

PIVO!

(in traducere libera...traiasca berea!)

Cand am mai crescut am observat ca oamenii savurau foarte entuziasmati doua licori ce mie mi se pareau destul de ciudate si amare: cafeaua si berea. Cu cafeaua a mers instant cand am tras primele tigari. Era ceva de facut la tigara si mergeau impreuna. Dar cum de tigari m-am lasat, m-am lasat si de cafea. ( click sa cititi mai departe)

Ei, cu berea e altceva. Am tot incercat, am incercat si in zile toride, dar tot nimic si nimic. Cum puneam pe buze cum ma strambam. Cum fac altii la palinca. Ca tot veni vorba, palinca e singurul alcool care imi place. La o mancare copioasa de sarbatori, beau o cinzeaca pe an - 25 grame la Pasti si 25 la Craciun.

Ma paste odata o calatorie cu autocarul pana in Franta. Fix intre Craciun si Revelion. In autocar,75% dintre pasageri aveau peste 70 de ani si mergeau sa isi viziteze copii si nepotii. Restul eram tineri de toate felurile.

Firma de transport super calumea, ghid era o femeie descurcareata ce stia sa creeze o atmosfera placuta in autocar. Noaptea se oprea la hotel respectabil, micul dejun si cina erau incluse, la 2-3 ore de mers se pacea pauza pentru dezmortirea picioarelor. Adica tot ce nu mai are azi transportul international de calatori (ca asta era, nu era excursie propriu-zisa).

Pornisem din Bucuresti cu doua autocare. Dupa ce ca intarziasem pe la o vama pe la slovaci si ne intorsesem din drum, se stricase ceva la al 2-lea autocar. Asa ca ne-am unit pana la locul de cazare, iar cei mai tineri trebuia sa mimam ca stam jos ca nu era voie cu pasageri in picioare.
A mai fost si o intarziere de natura umana, ca s-a convenit sa facem o pauza mai mare sa ne aerisim nitel, dupa ce un bunic de-a lui Becali n-a mai rezistat si si-a scos branza de burduf, slana, ceapa si usturoiul pe ziar si s-a pus pe ospatat in autocar.

Dupa toate pataniile astea ajungem la locul de cazare - Un hotel frumos, in munte, in Cehia inspre frontiera cu Germania. Acolo aia amabili, chiar ne-au preparat masa calda la 1 noaptea; apoi a venit surpriza: bere gratis din partea firmei cu scuzele de rigoare. Si cum aflasem noi ca la bere se zice PIVO, ne-am pus tot tineretul la o masa mare in mijlocul restaurantului si tot tipam PIVO! Pivo! Si faceam semne disperate.

Chelneritele zambitoare ne-au ocolit pana la urma, gandindu-se bine ca ceilalti sunt mai grabiti la somn. Ei si nu bine ne aduserera si noua berile ca incepura sa plece toti ceilalti in camere.
Si cum plecau, lasau berile lor la masa noastra. Ca nu de alta dar vazusera ce tam-tam facusem si oricum ei nu beau bere. Si se tot depozitasera berile de nu mai era loc sa arunci un pai pe masa.
Da' o bere din aia, te ungea la suflet. N-am mai baut asa bere buna niciodata de atunci. Si era si ieftina, chiar si la pret de statiune montana, restaurant, era mai ieftina decat berea noastra romaneasca. Si aia era bere! E ca si cum restul ar fi fost dacii si aia era masina!

Dupa cateva ore de distractii si rasete si dezlegari de limba dupa pataniile de peste zi din autocar, aparu si seful de local...care ne explica pe nemteste ca el e din sat si tre' sa se duca acasa la el sa doarma, nu ramane peste noapte in statiune. Si ca stam totusi de mai bine de 3 ore cu consumatia in fata...
Noroc de un negociator bun ce stia nemteste si l-a convins pe om sa mai stea ca mai luam un rand... si tot asa.. pana cand omul a zis ca 15 minute de rand si atunci dupa vreo 2 randuri rapide ne-am luat toate berile si ne-am dus in camerele noastre.

Deci, daca aveti ocazia sa mergeti prin Cehia, nu ratati berea! Berea lor merge si la -15 grade si la cei ce nu agreeaza berea de obicei. Nu o zic numai eu, o zic toti cei care au incercat o astfel de experienta. De cate ori zic de berea ceheasca intr-o conversatie tre sa gasesc 1-2 amatori de licoarea asta care ofteaza prelung...Prietenii stiu de ce!


Si cu ocazia asta raspund si lepsei puisorului cufurit, care se intreba ce bere prefer. Si apoi fugaresc leapsa mai departe la baieti, ca ei sigur au un apetit mai mare pentru astfel de licori. Ii dau una lui picsel pana nu se lasa de sportul asta, una lui Tiberiu si a 3-a dar nu cea din urma pleaca la Cluj la Mike.

P/S Daca va intrebati de la ce a fost absenta pe blog si de ce vor urma alte absente, va lamuresc in doua cuvinte : FUCK RDS! (sau mai pe larg: Connection reset by peer, ameno :D)

PP/S Ridic halba pentru cei ce isi sarbatoresc azi ziua onomastica! :)

1 comments:

Anonim spunea...

Am fost si eu in Cehia la Praga. Au berea buna si femeile la fel. Si era ieftina peste tot. De la magazin la club. Si de toate felurile. Imi suna cunoscut Pivo. acum stiu de ce :P